KIDDO ontbijt in Oostende 19/02/2019 - 23/03/2019

Heb je KIDDOdag 2018 gemist? Niet getreurd. Want in een speciaal zaterdagvoormiddagprogramma krijg je een best of. Voor iedereen in de gezinsopvang en de groepsopvang die er niet bij kon zijn. Voor iedereen met interesse in cultuur. Voor iedereen met goesting in meer!

Inleiding 'Kind zoekt cultuur?'

Baby's en peuters, hebben die wat aan een museum- of theaterbezoek? Stilzitten, zwijgen, overal afblijven: plezant is anders, toch? Kan je een kunstenaar en zijn kunsten in de kinderopvang binnen brengen? Kunnen kunstenaars begeleiders van jonge kinderen inspireren? Kinderen zijn nieuwsgierig, het zijn geboren ontdekkers en meesters in verwondering. Ze staan open voor prikkels en gebruiken hun zintuigen. Dat is net waar kunstenaars en kinderbegeleiders op mikken: nieuwsgierigheid, verwondering, zintuiglijke prikkeling. Kunst past goed bij hoe kinderen in de wereld staan. Kunst en cultuur bieden hen én hun ouders dan ook heel wat ontplooiings- en ontmoetingskansen.

Deze (korte!) inleiding wordt gebracht door Caroline Boudry, projectmedewerker VBJK en bekend van de Okiddo-rubriek: pedagogische activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar in KIDDO.

Workshop 'Laat je stem horen'

Baby’s en peuters zijn vaak druk in de weer met het ontdekken van hun stem en met stemexperimenten. Denk aan het spontane gekraai en de eerste brabbelklanken van baby’s, en aan alle klanken die peuters uitstoten. Als je met jonge kinderen zingt, ontdekken ze nog meer mogelijkheden. Net daarom zijn creatieve stemspelletjes zo belangrijk. In deze sessie leer je hoe je op een speelse manier jonge kinderen muzikaal kunt prikkelen en stimuleren. En de stemspelletjes? Die kun je na deze sessie meteen met kinderen uitproberen, heel doenbaar.

Deze workshop wordt begeleid door Sarah Verhulst (Musica, Impulscentrum voor muziek).

Workshop 'Dans, dans, dans!'

In deze dynamische sessie ondervind je aan den lijve wat dans en cultuur voor de allerjongsten betekenen. Via oefeningen vol beweging voel je hoe je met je eigen creativiteit kunt werken. Vervolgens leer je hoe je het resultaat voor een publiek van baby’s en peuters zodanig kunt brengen dat er ook interactie ontstaat. De sessie wisselt af tussen luisteren, kijken en zelf doen. Een creatieve en plezierige methode om met baby's en peuters te bewegen. Via speels contact groeit het vertrouwen en het lichaamsbesef van kinderen. In Sherborne kunnen kinderen zichzelf uiten, contact met anderen aangaan en genieten van lijfelijkheid. Je ondervindt het eerst zelf aan den lijve, daarna leggen we de link naar bewegen met jonge kinderen.

Deze workshop wordt begeleid door Jona den Aantrekker (theatermaker en psychotherapeut, Educatieve Academie Berchem).    

Programma

  • 9 uur: onthaal met ontbijt
  • 9.30 uur: welkom, korte inleiding
  • 10 tot 11 uur: workshops ‘Laat je stem horen’ en ‘Dans, Dans, Dans’
  • 11uur: koffiepauze
  • 11.15 tot 12.15 uur: workshops ‘Laat je stem horen’ en ‘Dans, Dans, Dans’
  • 12.15 tot 12.30 uur: afronden, korte uitleiding 

Elke deelnemer zal de twee workshops kunnen volgen.

Praktisch

Datum? Zaterdag 23 maart, van 9 tot 12.30 uur. 

Prijs? 15 euro, ontbijt inbegrepen.

Locatie? Huis van het Kind, Edith Cavellstraat 54, 8400 Oostende, hier vind je alvast een routebeschrijving

Inschrijven? Inschrijven kan via de knop rechts bovenaan deze pagina.

 

Nog dichterbij?

Is het ontbijt in Oostende voor jou te ver? Dan kunnen jij en je collega kinderbegeleiders of onthaalouders op zaterdag 30 maart ook aansluiten op het ontbijt in Gent. Hier vind je het programma en alle info.

Ja, ik schrijf me in

Overzicht evenementen