Kinderopvang als ontmoetingsplek voor ouders

In de kinderopvang komen vaders en moeders met kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie. Zij bevinden zich in ongeveer dezelfde levensfase en waarderen meestal de informele steun die ze kunnen vinden bij andere ouders. Kinderopvang kan de sociale en emotionele steun in informele ouderlijke netwerken stimuleren. Of anders gezegd: kinderopvang kan een echte ontmoetingsplek worden waarin ouders die dat wensen hun contacten kunnen uitbreiden of verbreden.

Verbindend werken

Ontmoeting gebeurt niet vanzelf, kinderopvang zet hier best proactief op in. Dat betekent verbindend werken, ouders au sérieux nemen en erop vertrouwen dat zij elkaar kunnen helpen en ondersteunen vanuit hun eigen waarden en normen. Hoe doe je dat nu concreet?

In 2015 beëindigde Naomi Geens haar doctoraatsstudie over de interacties tussen ouders onderling en tussen ouders en professionelen. VBJK en Naomi Geens werkten samen, in partnerschap met Stad Gent, om de bevindingen breder te verspreiden. Samen ontwikkelden we begeleidingsmethodieken voor verantwoordelijken en pedagogische ondersteuners. Hoe kunnen ze kinderopvang als ontmoetingsplek voor ouders verder uitbouwen?

Deze methodieken verschenen in 2017 samen met de resultaten van het doctoraatsonderzoek in een inspiratieboek getiteld Ontmoeten is simpelmaar niet altijd gemakkelijk, bruikbaar voor iedereen die met kinderen en gezinnen werkt.

Meer lezen over sociale steun en cohesie

 

 

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Liesbeth

Medewerkers

Partners

  • Stad Gent

    Vanuit de ervaringen in pedagogische ondersteuning slaan VBJK en Stad Gent wel vaker de handen in el...