Een van onze vele projecten ...

De tijdsbalk toont begin en einde van dit project. Tenminste, als de begin- en einddatum duidelijk zijn. Want VBJK heeft ook heel wat doorlopende projecten. Als het project nog loopt, toont de grijze balk hoever we momenteel staan.
01/06/2011
30/06/2012

Oudercrèches

In Frankrijk bestaan de crèches parentales al sinds de jaren ’70: opvang waar ouders overdag meedraaien. In Vlaanderen kent enkele soortgelijke initiatieven waar ouders samen met een professionele begeleider mee instaan voor de algemene organisatie én het dagelijks reilen en zeilen in de leefgroep.

Waarom doen ouders dit? In het project over coöperatieve kinderopvang gingen we op zoek naar de meerwaarde van oudercrèches. Wat maakt dat ouders zich hierin willen engageren? Kan dit engagement duurzaam verankerd worden in een vorm van coöperatief ondernemen?

3 sleutels om oudercrèche te starten

Alle literatuur, interviews en informatie uit verschillende praktijkbezoeken in Italië en Frankrijk en in eigen land – onder meer bij De Kleine Berg in Boechout, ’t Sjokkepoeike in Hasselt en een crèche parentale in Louvain-La-Neuve – zijn verwerkt in drie sleuteldocumenten.

Coöperatief of niet? ’t Is de pedagogiek die telt!

Als je een eigen oudercrèche wil oprichten – al dan niet in de formule van een coöperatieve onderneming – dan kom je met deze drie sleutels al een heel eind. Maar ook als je geen plannen hebt voor een oudercrèche, kun je uit deze pedagogie heel wat inspiratie halen voor de samenwerking met vaders en moeders in je eigen opvang.

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Sandra.

Film