Documenteren voor jonge kinderen

(verzendings- en verpakkingskosten zijn niet in de kostprijs inbegrepen)

Als je met kinderen werkt, heb je elke dag wel iets te vertellen over jouw acties en interacties met hen. Pedagogisch documenteren komt daarbij goed van pas! Deze methodiek is overgewaaid uit Noord-Italië. Het helpt je om projecten en activiteiten met jonge kinderen vast te leggen in woord en beeld. Nadien kun je dit presenteren of ‘teruggeven’ aan de kinderen, de ouders, het team en de buurt. Op die manier wordt pedagogisch documenteren een middel om te communiceren en te reflecteren.

Inspiratie uit Italië

In het Italiaanse deel van dit boek geven Laura Malavasi en Barbara Zoccatelli (in het Nederlands!) het theoretisch kader mee. Ze beschrijven uitvoerig de materialen en ervaringen van Italiaanse kindercentra.

Praktijkverhalen van hier

In het tweede deel vullen we dit aan met getuigenissen van opvangorganisaties van hier. Twee groepsopvangorganisaties voor baby’s en peuters vertellen hoe zij pedagogisch documenteren in hun manier van werken opgenomen hebben. Ook een Stedelijk Initiatief voor Buitenschoolse Opvang toont hoe pedagogische documenteren werkt.

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Sandra

Foto's