Inclusie & diversiteit

Basisvoorzieningen voor kinderen staan midden in de samenleving: een samenleving die voortdurend beweegt en verandert, groeit en meandert. Dus evolueren de basisvoorzieningen mee.

Hoe gaan we om met de toenemende diversiteit in gezinsvormen? Hoe zorgen we voor een culturele en sociale mix? Hoe bereiken we gezinnen die moeilijker bereikbaar zijn? Hoe maken we de basisvoorzieningen voor iedereen toegankelijk? Hoe gaan we om met meertaligheid? Hoe werken we met kinderen met een specifieke zorgbehoefte? Hoe bevorderen we respect voor diversiteit, op alle vlak? Enzovoort.

Goede basisvoorzieningen zijn toegankelijke basisvoorzieningen

Kwaliteitsvolle voorzieningen werken aan inclusie van kinderen met een zorgbehoefte, aan respect voor diversiteit en aan toegankelijkheid voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Het maakt deel uit van de maatschappelijke opdracht. De ‘minisamenleving’ die binnen basisvoorzieningen ontstaat, gaat uitsluiting van kansengroepen tegen en bevordert volop sociale cohesie en maatschappelijke participatie.

VBJK onderstreept telkens weer het belang van inclusie. We funderen dit met wetenschappelijk onderzoek en ondersteunen basisvoorzieningen ook om dit concreet uit te werken. Waar nodig signaleren we drempels die de sociale functie van basisvoorzieningen kunnen belemmeren. Want ook beleidsmatig gaat VBJK voor basisvoorzieningen waar elk kind welkom is.

Meer lezen

Artikels

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Veerle Vervaet