Flammable

(verzendings- en verpakkingskosten zijn niet in de kostprijs inbegrepen)

De film Flammable daagt uit om bekende paden te verlaten. Voorbeelden met muziek, woord en beeld tonen dat in elk kind het verlangen brandt om te ontdekken, te experimenteren, te creëren. Wat doe je met dat verlangen? Een antwoord in twee hoofdfilms en drie kortere scènes.

Ontvlambaar, met choreograaf Alain Platel

Alain Platel observeert de bewegingen van baby’s en peuters in opvang Patjoepelke (Lokeren). Gefascineerd door de lijfelijkheid van jonge kinderen, hun totale focus en de volledige overgave aan muziek, maakt hij ‘Vallen en opstaan’. In deze choreografie over de eerste stappen van een kind, ontdekt een volwassen danser zijn lijf en leden. Op het einde van deze dans trekt hij zich zonder zijn voeten te gebruiken op aan de muur. De spieren in zijn armen, rug en nek tot het uiterste gespannen, tot hij er staat. Zo moet het ook voor baby’s en peuters zijn: elke dag een krachttoer tot ze er staan.

Ontvlambare vingers, met beeldhouwster Nadine De Meester

Buitenschoolse opvang Pagadderke organiseert regelmatig kunstzinnige activiteiten. Deze keer wil Pagadderke de link leggen met écht beeldhouwwerk. De kinderen trekken de stad in, op zoek naar standbeelden. Terug in de opvang bladeren ze in kunstboeken, staan ze zelf model en schilderen ze hun eigen portret op spiegels. Daarna nodigt Pagadderke kunstenares Nadine De Meester uit. Met een kleitechniek maakt zij samen met de kinderen een beeldhouwwerk dat op het einde – in aanwezigheid van de schepen en de héle buurt – feestelijk ingehuldigd wordt. En de kinderen? Zij weten perfect wel stuk ze zelf gebeeldhouwd hebben!

Drie extra scènes

Een andere kijk op mijn job

Kinderbegeleidster Lieve Derauw kijkt naar de beelden die Alain Platel van bewegende en dansende kinderen gemaakt heeft. Ze vertelt hoe precies dit aandachtig kijken naar kinderen haar werk in de kinderopvang verrijkt.

Dans van vallen en opstaan

Een volwassen danser zet zijn eerste stappen. Net als een kind ontdekt hij lijf en leden. Deze prachtige choreografie van Alain Platel is een ode aan de krachttoer die jonge kinderen iedere dag ondernemen. Tot ze er staan.

Een klein liedje

Maaike Cafmeyer zingt een klein liedjes over kleine kinderen. Kernboodschap is: neem de tijd. Ze herhaalt het telkens opnieuw. 'Als je je kind te slapen legt, eten geeft of in bad doet: neem de tijd. Als het een verse luier moet of huilerig doet: neem de tijd. Als zo’n uk je aait en streelt en kust of zachtjes in je armen rust: neem de tijd.'

Deze poëtische en tegelijk grappige tekst van Herwig De Weerdt werd op muziek gezet door professioneel cellist Frans Grapperhaus.

Ontvlambare vingers

Deze film is een surplus bij het boek Ontvlambare vingers. Je kunt de film ook apart bestellen.