Uitwisseldag voor pedagogisch coaches en ondersteuners in de kinderopvang

25/01/2024 - 25/01/2024

Benieuwd naar enkele sfeerbeelden? Bekijk de fotoalbums: Deel 1 & Deel 2

Ontdek ook de padlet van de uitwisseldag!

De uitwisseldag bleek een schot in de roos. De inschrijvingen liepen heel snel binnen en de dag was razendsnel volzet. We waren uiteraard erg blij dat deze dag tegemoetkwam aan de behoeften en interesses van de sector, maar we vonden het jammer dat we niet alle geïnteresseerden een plaats konden geven.  Daarom hadden we een alternatief bedacht: een online voormiddag vol inspiratie.

Het onlineprogramma was op dezelfde dag (25/1), maar enkel in de voormiddag (van 9.15 u. tot 12.45 u.). De inhoud bestond deels uit het liveprogramma aangevuld met een extra luik. Het programma vind je hieronder.

Programma voor de onlinevoormiddag

9.15 u. – 9.30 u.: Welkom

9.30 u. – 10.45 u.: Plenaire verwelkoming door Mentes, VBJK en agentschap Opgroeien

Onderzoekers aan het woord: Jochen Devlieghere (UGent), Bart Declercq (CEGO), Jeroen Janssen (Karel de Grote Hogeschool), Michiel Voet (Arteveldehogeschool)

10.45 u. – 11 u.: Pauze

11 u. – 11.45 u.: Drie inspirerende pitches

11.45 u. – 12.45 u.: Workshop (keuze uit twee workshops)

  • Andiamo in Italia!: VBJK 

  • VertelEs: Erasmushogeschool Brussel

Wat?

Een dag voor iedereen met een ondersteunende functie in de kinderopvang. Een dag om geprikkeld te worden, om gevoed te worden, om je expertise te verruimen, om eens over het muurtje te kijken. 

Graag doen we ook een beroep op jullie organisatie voor de walk of fame. Neem iets mee dat we kunnen ophangen en zo jullie en jullie werking leren kennen. Dat kan een foto, een affiche, iets creatiefs zijn. Wat kenmerkt jullie? Waar zijn jullie trots op?

LOCATIE: agentschap Opgroeien (Hallepoortlaan 27, 1060 BRUSSEL)

Programma live-event

9 u.
Onthaal 

9.30 u.
Start - verwelkoming door Mentes, VBJK en agentschap Opgroeien

Onderzoekers aan het woord: Jochen Devlieghere (UGent), Bart Declercq (CEGO), Jeroen Janssen (Karel de Grote Hogeschool), Michiel Voet (Arteveldehogeschool)

Pauze met walk of fame 

Workshop ronde 1

Lunch met walk of fame

Workshop ronde 2

World Café langs inspirerende materialen, tools, en methodieken (zie onderaan voor meer info over de 'pitches') 

Plenaire wrap up

16 u.
Einde

Workshopronde 1

  1. Methodes om te reflecteren in team (VBJK)

In deze workshop maak je kennis met enkele reflectiemethodieken (zoals videocoaching, OASE, …). Deze kan je gebruiken om met een team te reflecteren over de eigen praktijk.  

  1. Competentieversterkend werken in de gezinsopvang (Felies)

Coachen aan de hand van de 15 basiscompetenties, dat is maatwerk. Ongekwalificeerde of gekwalificeerde kinderbegeleiders coachen vanuit dit kader is bijzonder boeiend maar ook duurzaam. Ontdek tijdens deze workshop hoe een competentieversterkend traject vormgegeven kan worden.

  1. Intervisie: je rol als professional (Mentes)

Tijdens deze intervisie staan we stil bij de complexiteit van je job. Je hebt verschillende petten en het is niet altijd makkelijk om te weten wanneer je welke pet op of af moet zetten. Soms voel je je kinderbegeleider, soms coach, soms controleur … Hoe combineer je die verschillende rollen? 

  1. Deep Democracy (PJK, Karel de Grote Hogeschool)

Soms bots je in je job op weerstand. Niet iedereen krijgt graag feedback of staat te springen voor verandering. In deze workshop maak je kennis met Deep Democracy. In deze methode voor inclusieve besluitvorming, dynamische dialogen en conflictresolutie schuilt de kracht van verbinding, van samen groeien, van wakker worden aan de wereld. 

  1. Afgestemd opvoeden (I-Mens)

In deze workshop maken jullie kennis met de visie van het Afgestemd Opvoeden. Belangrijke principes hierbij zijn gelijkwaardigheid, respect voor elkaars behoeften en noden en ruimte voor emotieregulatie. Er worden enkele theoretische principes meegegeven, maar we staan ook stil bij de vertaling naar de praktijk. Hoe kan deze visie vorm krijgen binnen de context van een kinderopvang?

  1. Kijk over het muurtje en leer alles over jobshadowing (VBJK - VCOK)

In deze workshop geven we het woord aan coaches die kennismaakten met jobshadowing. Deze methode helpt om je eigen blik te verruimen en je praktijk met andere ogen te bekijken. De ideale manier om jezelf te versterken. 

Workshopronde 2

  1. Andiamo in Italia! (VBJK)

In deze workshop maken jullie kennis met het Noord-Italiaanse systeem van coaching in de kinderopvang. Het Italiaanse verhaal vertrekt vanuit het competent kindbeeld; dat vraagt competente medewerkers die samen documenteren en reflecteren over hun praktijk. We vertellen ook hoe de pedagogisch coaches te werk gaan en hoe dit alles gestructureerd is. 

  1. Kleine reflectiemethodieken (Helan)

Groot zijn in iets kleins. Wij brengen je kleine reflectiemethodieken die je in teams kan inzetten, ook al is er weinig tijd. Door samen eerst stil te staan, maak je ruimte voor vooruitgang, verdieping en verbetering van de praktijk. 

  1. Tijdsbeheer (VCOK)

Opmaken van een goede planning, we worstelen er allemaal wel mee.  Ben je op zoek naar tools om de to do’s onder controle te houden?  In deze workshop bespreken we het maken van een goed timemanagement.

  1. Inzetten op rijke zorgmomenten (agentschap Opgroeien)

Routinemomenten zoals slapen, eten, naar het toilet gaan kunnen zo rijke pedagogische momenten zijn. Hoe kan je kinderbegeleiders ondersteunen in het waarderen van deze zorgmomenten. Wat betekent dit naar visie en organisatieniveau? 

  1. BVV - the new buzz word? (Mentes)

BVV staat voor BeleidsVoerend Vermogen en is vanaf 2024 een belangrijke voorwaarde in de kinderopvang. Veel kinderbegeleiders en verantwoordelijken zullen hier best nog wel wat vragen over hebben. Hoe kan je hen als coach of ondersteuner hierin helpen? 

  1. Inclusie in de kinderopvang. Maak kennis met een CIK-coach (Stad Gent)

In deze workshop leer je meer over inclusieve kinderopvang en het werk van een CIK-coach (Centra voor Inclusieve Kinderopvang). Wat kan jij doen als er kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften in de opvang zijn? En waarvoor kan je beroep doen op de CIK-coach?

World Café-pitches

  • VertelEs: Erasmushogeschool Brussel

  • Educas & WANDA: VBJK

  • Feliespiratie, Materialenkoffers, Reflectiemethodiek 15 basiscompetenties: Felies

  • Inrichten van speel- en leefruimtes: CEGO (Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs)

  • Kijk ik groei: CEGO (Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs)

  • Inspiratieboek Speelkoffers: Vlaams Welzijnsverbond

  • Speelcirkel: Elmer

  • BlinkTV: VVSG

  • Trajectmatig werken: Karel de Grote Hogeschool

  • Coachingmaterialen: Stad Gent

  • Roadmap inclusief werken: VBJK

  • Bib - Academie: Mentes

Heb je vragen? Mail naar hester.hulpia@vbjk.be

Wij kijken alvast uit naar een boeiende dag!

Dorien en Marga van Mentes 
Hester en Nima van VBJK