Buitenspelen? Ja natuurlijk!

Voel je het na het KIDDO artikel over buitenspelen ook kriebelen? Hieronder krijg je nog meer speelideeën en tips.

Met dank aan Mira Van Omen van vzw Kleefkruid. Nog meer inspiratie en workshops vind je op www.kleefkruid.be.

5 x spelen in de regen

Het is een cliché, maar ook een doordenkertje. 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij.' Als je erop ingesteld bent en warme, waterdichte kleren hebt, kun je met kinderen in de regen heel leuk buiten spelen.

 • Doe de regen na! Wrijf in je handen voor zachte ruisende regen, vette druppels maak je door met je vingers te knippen. Klappen in je handen levert een stevige bui op, kletsen op je dijen geeft een wolkbreuk en stampende voeten lijken op donder …
 • Op stap met een zeil. Onder een zeil kun je samen pletsen in de modder. Andere leuke spelletjes onder een zeil: van plaats verwisselen, lopen, springen, kruipen. Je kunt bovenop het zeil ook water opvangen. Lukt het om het water heen en weer te bewegen, zonder dat het op de grond druppelt? En kunnen jullie het water sprongetjes laten maken door het zeil snel op en neer te bewegen?
 • Gigantische DIY paraplu! Met een lange stok of pannenlat, enkele elektriciteitsbuizen, opengeknipte vuilniszakken en een rol tape maak je een reuzeparaplu voor de hele groep.
 • Twee is te weinig, drie is te veel. Maar dan onder een vuilzak. Duo's kinderen houden een vuilniszak omhoog, enkele kinderen lopen vrij rond. Als een derde kind bij een duo aansluit, moet het eerste kind gaan lopen en een ander plekje zoeken. Deze vorm van tikkertje kan een hele tijd doorgaan. 
 • Regenmuziek. Op de zompige grond kun je al stampend verschillende ritmes maken. Een leuke manier om jezelf bij regenliedjes te begeleiden. Of hou eens wat kookpoten of zinken emmers in de drup. Hoe klinkt jouw soepketel vol regen? En het steelpannetje?

5 x klein groen

Heb je niet zoveel buitenruimte? Geen probleem, er zijn heel wat creatieve oplossingen met veel groen als resultaat.   

 • Denk in 3D. Ga ook in de hoogte en gebruik alle muren en omheiningen om er groen en speelaanleidingen aan te bevestigen
 • Maak grote dingen klein. Denk aan een kleine kruidenspiraal of potten waarin je groenten en kleinfruit kweekt: aardbeiplantjes zijn bijvoorbeeld kleiner dan rabarber. Ook een kookvuur hoeft niet groot te zijn: een houten snijplank waarop je vier cirkels tekent, kan volstaan. Soms volstaat het om een of twe tegels van een koertje uit te breken: daarin kun je wat groen laten groeien of een minimodderbadje maken.
 • Werk met los materiaal. Losse elementen die je binnen kunt opbergen en makkelijk buiten kunt zetten zijn bijvoorbeeld bakje met natuurlijke materialen (noten, bladeren, stokken, stenen, schelpen, gedroogde bloesem, mos, hooi,…), kookgerei, tuingereedschap, zandspeelgoed, waterspeelgoed, boomstronken, bloempotten allerhande,…
 • Combineer erop los. Een boomstam kan tegelijk een speelhoek afbakenen én evenwichtstoestel zijn. Zorg dat de plaat om de zandbak af te schermen stevig genoeg is, dan wordt het meteen ook een podium. En boomstammetjes kunnen een zithoek, een kookvuur, een stapparcours en bouwmateriaal zijn.
 • Verken je buurt. En gebruik de groene plekken in de buurt. Ergens moet er toch een graspleintje zijn? Of een parkje, een vergeten hoekje, een braakliggend terrein? Enkele bomen zijn genoeg.

5 x groen in de stad

Ook in de stad kun je volop inzetten op natuurbeleving. Groen is op het eerste zicht misschien minder aanwezig, maar het is er zeker wel!

 • Verrassend verzamelen. Verzamel onkruid, kleine bloemetjes, kriebeldieren, slakkenhuisjes, mooie steentjes en stokjes. Het is om te beginnen een hele leuk zoektocht. Als jullie terug in de opvang aankomen, kun je er ook nog eens heel leuk mee spelen. Je kunt slingers maken, boeketjes samenstellen, een picknick voor kriebeldieren organiseren ...
 • Groene geurilla. Organiseer ludieke acties voor meer natuur in de stad. Je kunt lelijke verkeersborden, electriciteitshuisjes en andere dingen bijvoorbeeld versieren met natuurmateriaal. Je kunt kleine kijkbordjes maken, bijvoorbeeld een ijs-stokje met een boodschap bij een paddenstoel: 'Kijk eens hoe mooi!’
 • Eén boom is genoeg. Staat er in de buurt een boom? Je kunt hem een zelfgemaakte sjaal geven. In de herst zullen de kinderen veel plezier beleven aan de gevallen blaadjes: erdoorheen stappen, opgooien, een bladerhoop maken en erin duiken ... Je kunt de boom knuffelen ofgaan staan zoals de boom en daar een leuk fotoproject van maken. Je kunt de schors overtekenen of iets (liefs natuurmateriaal) in de boom verstoppen en een week later gaan kijken of het er nog is. Je kunt met de hele groep in de schaduw gaan staan, de schaduw van de boom natekenen. Of maak een ode aan de boom: een lied of gedicht dat je ook echt voor de boom kunt zingen of voordragen ... Zo wordt één boom volwaardig lid van je opvang.
 • Actie: red de (kleine) dieren! Er zijn veel manieren om kriebeldieren en vogels te helpen. Je kunt in bomen en struiken kleine insectenhotels maken of zelf vogelvoederbolletjes en leuke huisjes knutselen.
 • In een bloembak van de stad spelen met play-mobil-mannetjes

5 x de natuur binnenbrengen

 • Natuurlijke geuren. Zet geurende planten in de buurt van baby's, zo wennen ze ook binnen aan allerlei geuren van de natuur
 • Natuurmobiel. Maak boven het park, de speelmat, de babyhoek je eigen mobiele met takken en natuurlijke materialen.
 • Natuurlijk verf. Uit allerlei planten, bloemen en groenten kun je natuurlijke verf maken. Denk aan het paars van een rode kool, het geel van een paardenbloem .. Let er wel op dat je enkel 'ingrediënten' gebruikt die je kent, dan zijn ze zeker niet giftig. Zowel het maken van verf als het schilderen zijn leuke actviteiten. Bovendien kun je met holle stengels en aren, grassen en fijne bladeren ook natuurlijke penselen maken. Experimenteren maar!
 • Natuurlijke bouwhoek. Natuurlijke materialen passen ook heel goed in een bouwhoek. Kinderen vinden het heel leuk om hun eigen vondsten te schikken en herschikken, op elkaar te stapelen. Oudere kinderen kun je ook laten timmeren, verzagen, verbouwen ...
 • Natuurlijk kijken. Voorzie loupepotjes en zoekkaarten voor de insecten die je in huis tegenkomt. Vliegen en spinnen bijvoorbeeld zijn interessant om van dichtbij te bekijken.

5 x groene boeken

Deze boeken vol natuurrijke speelideeën helpen je verder op weg.

Nog meer interessante boeken over natuurbeleving en groene buitenruimtes voor kinderen vind je in het overzicht van Springzaad.

Op Pinterest vind je in de rubriek land art kids ook heel wat mooie en leuke creaties.

 

Tekst: Ellen Rutgeerts