KIDDO ontbijt in Gent

19/02/2019 - 30/03/2019

Heb je KIDDOdag 2018 gemist? Niet getreurd. Want in een speciaal zaterdagvoormiddagprogramma krijg je een best of. Voor iedereen in de gezinsopvang en de groepsopvang die er niet bij kon zijn. Voor iedereen met interesse in cultuur. Voor iedereen met goesting in meer!

Inleiding 'Kind zoekt cultuur?'

Baby's en peuters, hebben die wat aan een museum- of theaterbezoek? Stilzitten, zwijgen, overal afblijven: plezant is anders, toch? Kan je een kunstenaar en zijn kunsten in de kinderopvang binnen brengen? Kunnen kunstenaars begeleiders van jonge kinderen inspireren? Kinderen zijn nieuwsgierig, het zijn geboren ontdekkers en meesters in verwondering. Ze staan open voor prikkels en gebruiken hun zintuigen. Dat is net waar kunstenaars en kinderbegeleiders op mikken: nieuwsgierigheid, verwondering, zintuiglijke prikkeling. Kunst past goed bij hoe kinderen in de wereld staan. Kunst en cultuur bieden hen én hun ouders dan ook heel wat ontplooiings- en ontmoetingskansen.

Deze (korte!) inleiding wordt gebracht door Caroline Boudry, projectmedewerker VBJK en bekend van de Okiddo-rubriek: pedagogische activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar in KIDDO.

Workshop 'Creatief artistiek hoekenwerk'

Een bouwhoek kent iedereen, maar hoe maak je die artistiek en creatief? Hoe organiseer je je, hoe krijg je kinderen aan creatief spel? In deze doe-sessie ervaar je de duizenden mogelijkheden van speelzones en hoekenwerk. Met de eenvoudigste materialen breng je jonge kinderen in contact met drama, beeldende kunst, muziek en dans. Met de juiste vragen krijg je ze nog verder en zorg je ervoor dat kinderen zelf ontdekken en onderzoeken.

Deze workshop wordt begeleid door Sebastiaan Winkeler (Sapperlootjes)

Workshop 'Dans, dans, dans!'

In deze dynamische sessie ondervind je aan den lijve wat dans en cultuur voor de allerjongsten betekenen. Via oefeningen vol beweging voel je hoe je met je eigen creativiteit kunt werken. Vervolgens leer je hoe je het resultaat voor een publiek van baby’s en peuters zodanig kunt brengen dat er ook interactie ontstaat. De sessie wisselt af tussen luisteren, kijken en zelf doen. Een creatieve en plezierige methode om met baby's en peuters te bewegen. Via speels contact groeit het vertrouwen en het lichaamsbesef van kinderen. In Sherborne kunnen kinderen zichzelf uiten, contact met anderen aangaan en genieten van lijfelijkheid. Je ondervindt het eerst zelf aan den lijve, daarna leggen we de link naar bewegen met jonge kinderen.

Deze workshop wordt begeleid door Jona den Aantrekker (theatermaker en psychotherapeut, Educatieve Academie Berchem).    

Programma

  • 9 uur: onthaal met ontbijt
  • 9.30 uur: welkom, korte inleiding
  • 10 tot 11 uur: workshops ‘Creatief artistiek hoekenwerk’ en ‘Dans, Dans, Dans’
  • 11uur: koffiepauze
  • 11.15 tot 12.15 uur: workshops ‘Creatief artistiek hoekenwerk’ en ‘Dans, Dans, Dans’
  • 12.15 tot 12.30 uur: afronden, korte uitleiding 

Elke deelnemer zal de twee workshops kunnen volgen.

Praktisch

Datum? Zaterdag 30 maart, van 9 tot 12.30 uur. 

Prijs? 15 euro, ontbijt inbegrepen.

Locatie? VCOK/VBJK, Raas Van Gaverestraat 67a, 9000 Gent, hier vind je alvast een routebeschrijving

Inschrijven? Inschrijven kan via de knop rechts bovenaan deze pagina.

 

Nog dichterbij?

Is het ontbijt in Gent voor jou te ver? Dan kunnen jij en je collega kinderbegeleiders of onthaalouders op zaterdag 23 maart ook aansluiten op het ontbijt in Oostende. Hier vind je het programma en alle info.