Hoe hou ik toezicht als de kinderen achter de hoek spelen?

Print het artikel

Abonneer je nu op Kindertijd!

‘Beste Dana, kinderen vinden het fijn om af en toe weg te kruipen in een hoekje, hun eigen wereld te bouwen in het speelhuis of uit het zicht dingen uit te proberen. Toezicht houden is niet hetzelfde als op ieder moment elk kind kunnen zien. Misschien wel belangrijker dan zien wat kinderen op die verstopplek precies uitspoken, is weten dat ze op die plek aan het spelen zijn. Als je de plekken kent waar het leuk is om je te verstoppen en als je die ook regelmatig screent op mogelijke gevaren, dan sluit je onaanvaardbare risico’s uit en maak je het zo veilig als nodig (bijvoorbeeld: groeien er giftige planten? Ligt er speelgoed dat niet geschikt is voor de leeftijd van de kinderen die er gaan spelen?). Op die manier maak je van het feit dat je de kinderen niet voortdurend kan zien een aanvaardbaar risico.

Toezicht houden doe je bovendien niet alleen met je ogen, ook je oren zijn betrouwbare voelsprieten. Als je vanuit een verborgen hoek flarden van leuke gesprekken tussen kinderen opvangt, dan hoef je die niet te verstoren. Als er discussie ontstaat, dan neem je beter wel een kijkje en blijft het te lang stil … dan wordt het pas verdacht. Je hoeft daarbij niet altijd als een controleur te gaan ingrijpen in wat zich afspeelt. Je kan ook op een speelse manier in interactie gaan waardoor je zeker bent dat de kinderen veilig en oké zijn: “Waar zijn Tibbe en Kamiel nu? Daarnet waren ze hier nog? Zouden ze in slaap gevallen zijn? Ik denk dat ik hen hoor snurken!” Gegarandeerd krijg je reactie en zo wordt verstoppen een leuk spelletje waarbij jij als begeleider op een betrokken manier toezicht houdt.

Vind je vaste verborgen hoeken in je leefruimte toch wat onoverzichtelijk, dan kan je ook tijdelijke verstopplekken maken op momenten dat het wel lukt om betrokken toezicht te houden. Met een groot doek of een paar grote kartonnen dozen creëer je speelkansen uit het zicht en kunnen kinderen hun eigen tijdelijk verborgen huisje maken.

VEERLE DE VLIEGHER & YASMINE DE MESEL

veerle.devliegher@opgroeien.be, yasmine.demesel@opgroeien.be

Meer tips over begeleiden van spelen uit het zicht vind je op risicovolspelen.be.

Meer info om je opvang zo veilig als nodig te maken, vind je op kindengezin.be.

(zoek ‘ontwikkelingskansen – risico’s’)