Ouderbetrokkenheid en diversiteit

Dit project richt zich tot ouders met jonge kinderen in 24 kinderopvangorganisaties in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Extra aandacht gaat naar ouders die door hun culturele of sociale situatie aan de rand van de samenleving staan.

Na verschillende internationale trainingssessies waarbij professionals cultuursensitief leren denken en werken, is het aan de ouders om uit te wisselen. Ouders van een Franse crèche parentale leggen hun manier van werken in de kinderopvang uit, er zijn studiebezoeken aan vijf Berlijnse kinderopvangcentra. Nadien verdiepen de professionele medewerkers zich weer in nieuw ontdekte methodes zoals de familiemuur, interculturele bemiddeling, forumtheater, persona dolls

Ook de ouders namen in hun kinderopvangorganisaties verschillende initiatieven: een meertalige informatiemuur, een snoezelruimte, een familieboek van en voor ouders, diverse ontmoetingsmomenten, participatie op teamvergaderingen en bij beleidsbeslissingen.

Kinderopvang als ontmoetingsplaats

‘Kinderopvang als ontmoetingsplaats’ is de titel van de laatste transnationale bijeenkomst met ouders en medewerkers. Conclusie: wanneer ouders en medewerkers van kinderopvang serieus worden genomen, ontstaat een enorme betrokkenheid. Als ze een plaats krijgen in de organisatie en de kans om zelf iets te doen, realiseren ze dingen die je eerder niet voor mogelijk hield. Al doende ontdekken ouders en medewerkers – ook over landsgrenzen heen – bovendien vaak dat ze, wat de kinderen betreft, dezelfde verlangens hebben. Zo ontstaat een sterke verbondenheid.

Kinderopvang als ontmoetingsplaats, zeiden we dat al? Dat thema laten we sinds dit Grundtvigproject niet meer los.

Meer lezen

 

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Veerle

Medewerkers

Partners

  • Erasmus+

    EU programma voor onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport