Inclusie en diversiteit

Basisvoorzieningen voor kinderen staan midden in de samenleving: een samenleving die voortdurend beweegt en verandert, groeit en meandert. Dus evolueren de basisvoorzieningen mee.

Hoe gaan we om met de toenemende diversiteit in gezinsvormen? Hoe zorgen we voor een culturele en sociale mix? Hoe bereiken we gezinnen die moeilijker bereikbaar zijn? Hoe maken we de basisvoorzieningen voor iedereen toegankelijk? Hoe gaan we om met meertaligheid? Hoe werken we met kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften? Hoe bevorderen we respect voor diversiteit, op alle vlak? Enzovoort.

Goede basisvoorzieningen zijn toegankelijke basisvoorzieningen

Kwaliteitsvolle voorzieningen werken aan inclusie van kinderen met een zorgbehoefte, aan respect voor diversiteit en aan toegankelijkheid voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Het maakt deel uit van de maatschappelijke opdracht. De ‘minisamenleving’ die binnen basisvoorzieningen ontstaat, gaat uitsluiting van kansengroepen tegen en bevordert volop sociale cohesie en maatschappelijke participatie.

VBJK onderstreept telkens weer het belang van inclusie. We funderen dit met wetenschappelijk onderzoek en ondersteunen basisvoorzieningen ook om dit concreet uit te werken. Waar nodig signaleren we drempels die de sociale functie van basisvoorzieningen kunnen belemmeren. Want ook beleidsmatig gaat VBJK voor basisvoorzieningen waar elk kind welkom is.

Inclusie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften

Net als andere kinderen, willen ze spelen met vriendjes en nieuwe dingen ontdekken. Hun ouders kiezen vaak bewust voor de opvang van hun kind samen met kinderen die geen specifieke ondersteuningsbehoefte hebben. Inclusieve kinderopvang is verrijkend voor alle betrokkenen: het kind met specifieke ondersteuningsbehoefte, de andere kinderen, de voorziening en de ouders. 

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen vinden kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften een plek in de reguliere kinderopvang. In andere locaties denken verantwoordelijken en teams na hoe ze de opvang van deze kinderen kunnen realiseren. De leidraad is bedoeld om die reflectie te voeden.

Download de publicatie Inclusie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Een leidraad voor inclusieve kinderopvang.

Bezoek ook onze projectpagina CIK | Inclusieve kinderopvang.

Meer lezen

Roadmap | Inclusieve kinderopvang: routes voor coaches bij het versterken van inclusie

Reader

Handleiding

  • Verbinden met ouders -> WORDT VERWACHT!

Artikels

Miniwebsite

Bezoek onderstaande miniwebsite waar alle bijlages uit de Roadmap en de Reader gebundeld staan.

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Veerle Vervaet