Trampoline

Extra editie Kindertijd

Kindertijd heeft een extra nummer uitgebracht: Trampoline-editie!

Samen springen voor een betere toekomst

Jaarlijks verlaten ongeveer 7 000 jongeren vroegtijdig het Vlaams secundair onderwijs. In 2016-2017 kwam dit neer op ongeveer 11,9% van de schoolgaande jeugd. Voor de provincie Antwerpen ligt dat gemiddelde zelfs nog hoger: 13,6%. Meerdere onderzoeken bevestigen de belangrijke rol die basisvoorzieningen kunnen spelen in het doorbreken van onderwijsongelijkheid. Literatuuroverzichten, geschreven in opdracht van de Europese Commissie, tonen aan dat deelname aan basisvoorzieningen positieve effecten heeft op de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van jonge kinderen. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat deze positieve effecten enkel tot uiting komen als de voorschoolse voorzieningen van optimale kwaliteit zijn.

Wanneer kinderen en families goede ervaringen hebben binnen die basisvoorzieningen, dan dragen ze die mee naar de toekomst. Daar gaat het Trampoline-traject voor.

Doelstelling en opzet van het begeleidingstraject

VBJK begeleidde bij de opstart acht lokale besturen in landelijke gemeenten en kleine steden in de provincie Antwerpen, waarvan zeven na een jaar verder inzetten op het ontwikkelen van een coherent beleid dat bijdraagt tot het realiseren van kwaliteitsvolle en toegankelijke basisvoorzieningen voor alle gezinnen met als doel kinderen een goede start in het leren en leven te geven.

Tijdens het eerste jaar (2020-2021) werden de lokale besturen via een reeks verdiepingsdagen ondergedompeld in het thema van kwaliteitsvolle basisvoorzieningen. Die input legde de basis voor een eigen lokaal actieplan, gebaseerd op een helder geformuleerde missie en langetermijndoelstellingen (2021-2022). In lerende netwerken met andere lokale besturen ondersteunen ze elkaar in de uitvoering en bijsturing van de actieplannen.

In 2022-2023 werden de lokale werkgroepen verder individueel gecoacht tijdens nieuwe verdiepingsdagen en thematische intervisiemomenten over ontmoeten en warme transities. VBJK en de Provincie Antwerpen begeleidden de concretisering van de actieplannen en hielpen de besturen om de impact van hun acties te meten.

In dit projectjaar (2023-24) gaan we op dit elan verder: we verduurzamen de acties zoals de lokale werkgroepen die de voorbije jaren hebben uitgerold en we blijven inzetten op lerende netwerken over ‘Ontmoeten’ en ‘Warme Transities’. Eind 2023 vieren we onze geslaagde acties, samenwerkingsverbanden en successen, ook omdat we dan halverwege het hele project zijn.

Trampoline is een initiatief van de provincie Antwerpen en VBJK begeleidt het traject.

Meer lezen?
Dit boekje, zomerbrochure 2022, brengt per gemeente een levendige schets over de acties die dan in uitvoering waren.

Met de Kindertijd Trampoline-editie (najaar 2023) slaan we twee vliegen in één klap: we brengen de hoogtepunten van de Trampoline-realisaties samen, we duiden nog eens waarom kwaliteitsvolle basisvoorzieningen erg belangrijk zijn en we interviewen de opdrachtgever, gedeputeerde Kathleen Helsen, Provinciebestuur Antwerpen.

Werkboekjes ontwikkeld tijdens de eerste jaren Trampoline

Boekje 1: een werkboek voor de lokale besturen
Doel van dit boekje was om op een overzichtelijke manier alle informatie uit het eerste Trampoline-werkjaar samen te brengen en reflectie te stimuleren over inhouden die het eerste jaar aan bod kwamen. Dit biedt inspiratie voor een grondige analyse van de huidige lokale (beleids)praktijk in functie van de uitwerking van een missie en een actieplan.

Boekje 2: kern verdiepingsdagen
Dit boekje omvat een kernachtige omschrijving van het Trampoline-project, en vermeldt per verdiepingsdag de belangrijkste kernboodschappen. Ook een compacte samenvatting van de praktijksessies werd toegevoegd als bijkomende achtergrondinformatie waar tijdens de lezingen naar verwezen werd.

Boekje 3: gemeentefoto
Elk lokaal bestuur ontving gegevens over hun gemeente / stad: de scholingsgraad van de bevolking, de kinderopvang, het onderwijslandschap, de kleuterparticipatie, de kansarmoede-indicatoren ...

Boekje 4: werkboekje actieplan
In dit boekje begeleiden we de lokale besturen in het opstellen van een missie en hoe ze van daaruit doelstellingen kunnen puren. Zo kunnen ze bepalen welke acties wenselijk zijn op korte termijn'.

Meer achtergrondinformatie?

Deze acht lokale besturen nemen deel aan het Trampolineproject:

Wil je meer informatie?

Neem contact op met Caroline Boudry

Medewerkers