Ruglig of buiklig?

Print het artikel

Op de rug spelen is het meest natuurlijke uitgangspunt voor baby's om zich verder te ontwikkelen. Maar het is ook een goed idee om een wakkere baby regelmatig op de buik te leggen onder jouw toezicht.

Waarom is het belangrijk? Dat lees je op onderstaande affiche.

Niet elke baby vindt dat in het begin even leuk. Daarom is het goed om in de loop van de dag verschillende korte buikligmomentjes, de zogenaamde buikligtussendoortjes, in te bouwen. Je kan de tijd op de buik stapje voor stapje verlengen. Zo wordt je baby geleidelijk aan sterker.

Hou een baby op de buik altijd goed in de gaten. Als het even niet goed lukt, kan de baby in moeilijkheden geraken en moet je snel kunnen ingrijpen.

Ga in interactie met de baby en doe gerust eens een beetje gek. Maak er plezante buikligtussendoortjes van:

  • Leg je baby even op de buik tijdens het verzorgen, bijvoorbeeld na elke luierwissel om de knoopjes van de kleren achteraan te sluiten.

  • Laat je baby, terwijl hij op zijn buik ligt, kijken naar iets leuks bijvoorbeeld een zwart-wit tekening, een spiegeltje.

  • Leg je baby op de buik en ga zelf tegenover je baby liggen, praat tegen je baby of zing een liedje.

Weet je niet welk liedje te zingen? Kijk eens naar deze poster:

Naast buikligtussendoortjes is het ook belangrijk om baby’s veel ruimte en kansen te geven om te bewegen en om baby’s regelmatig van houding te laten wisselen.

Geef  baby’s zoveel mogelijk ruimte en kansen om te bewegen en te spelen

Bewegen is belangrijk. Geen zware oefensessies, wel bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten: knuffelen, verzorgen, voeden, spelen op de grond. Maak er vooral een dagelijkse leuke gewoonte van!

Beperk het gebruik van zithulpmiddelen. Uit de buggy, uit de relax … en op de grond bewegen, bewegen, bewegen. 

Bewegen en minder lang stilzitten heeft heel wat voordelen: de baby groeit beter, de baby voelt zich beter en wordt er sterker van!

Wissel een baby regelmatig van houding

Op de buik, op de zij, hoofdje draaien links en rechts, … bewegende baby’s hebben een stapje voor!

Draag een baby eens op de heup, eens links, eens rechts. Of leg een baby afwisselend op de ene en de andere arm bij het voeden.

Regelmatig wisselen van houding voorkomt de ontwikkeling van een voorkeurshouding en verbetert de ontwikkeling van het evenwicht, de coördinatie en de motoriek. 

Die drie basisboodschappen rond bewegen voor baby’s zijn opgemaakt samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven en zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de WHO rond bewegen.

Je vindt meer info op de website van Kind en Gezin.